Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Γεμάτη ψέματα η ανακοίνωση της Πρυτανείας! Αυτή και το Συμβούλιο Διοίκησης συνεχίζουν να εκτίθενται!

Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπεται ο πρύτανης, οι αντιπρυτάνεις, το Συμβούλιο Διοίκησης και οι καθηγητές που έλαβαν μέρος στην απόφαση της πρυτανείας και του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως αυτή καταγράφεται στην τελευταία ανακοίνωσή τους (11 Σεπτεμβρίου 2013). Ψέματα, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα της μεταστέγασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής συμπληρώνουν τον αυταρχικό τους χαρακτήρα, τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και τους σκοπούς που έχουν για την επιχειρηματική εκμετάλλευση του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον εξευτελισμό των φοιτητών και των εργαζομένων, αλλά και την πλήρη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής για τη διάλυση των πανεπιστημίων, ακολουθώντας την καταστρατήγηση όλων των δημόσιων παροχών της χώρας (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μεταφορές, ΔΕΗ, ΕΡΤ και πολλά ακόμη).

Εξετάζοντας μία προς μία τις παραγράφους της κατάπτυστης ανακοίνωσής τους, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. «Ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι και να μεταφερθούν σταδιακά όλες οι κύριες δραστηριότητες του Πολυτεχνείου εκεί, σε μια έκταση που είναι μια από τις μεγαλύτερες που διαθέτει ΑΕΙ στην Ελλάδα. Πράγματι, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων βελτίωσε κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας των φοιτητών και εργαζομένων και κατέταξε το Πολυτεχνείο στα Ιδρύματα με τις καλύτερες υποδομές στη χώρα.»

«Ταυτόχρονα, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες το Ίδρυμα δεν μπορεί να αντέξει το κόστος που επιφέρει η αναγκαστική λειτουργία διπλών εγκαταστάσεων στην Πολυτεχνειούπολη και στη Γαλλική σχολή (εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μηχανογραφικά κέντρα) και το υψηλό κόστος λειτουργίας ενός παλαιού και ενεργοβόρου κτιρίου.»

Ουδέποτε η έκταση οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στις συνθήκες σπουδών και εργασίας. Η πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης που οδηγεί στην απαξίωση των φοιτητικών και εργασιακών αναγκών, ενάντια στην οποία καμία διοίκηση δεν αντιτέθηκε, μας έφερε στο παρακάτω αποτέλεσμα:

• Απουσία της φοιτητικής μέριμνας από το Πολυτεχνείο Κρήτης: 75 θέσεις στην εστία για 3500 φοιτητές, οι 2500 να μη δικαιούνται ούτε δωρεάν σίτιση, καθημερινά δρομολόγια με αντίτιμο, κανένας εξοπλισμός των φοιτητικών αναγκών για τα μαθήματα με αποτέλεσμα να πληρώνουμε οι ίδιοι υπέρογκα ποσά το μήνα για να κάνουμε τις εργασίες μας. Ποιο είναι το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο λοιπόν;

• Μείωση εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού: οι λειτουργίες του ιδρύματος που χρειάζονται την ύπαρξη πληθώρας εργαζομένων πλήττονται συνεχώς με τις όλο και λιγότερες θέσεις που καλύπτονται και τις απολύσεις που εφαρμόζονται από το υπουργείο. Βιβλιοθηκονόμοι, εργαστηριακοί, καθαρίστριες, γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά. αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του ιδρύματος, καθώς ποτέ δε θεωρήθηκε αναγκαίο από κάποια διοίκηση να δώσει χρήματα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς. Μήπως αυτό μας θυμίζει τα μέτρα που φέρνει η ΕΕ και το ΔΝΤ κάθε χρόνο με τα νέα μνημόνια; 

• Εταιρίες στο Πολυτεχνείο: Η καθημερινότητά μας εμπλουτίζεται συνεχώς από οικονομική εξάρτηση από ιδιώτες, όταν ήδη βλέπουμε το φαγητό στη λέσχη να ακριβαίνει, ανάλογα με τις διαθέσεις του ιδιοκτήτη, όταν οι τιμές των αστικών ΚΤΕΛ αυξομειώνονται όταν το αφεντικό έχει κέφια, όταν κάνουμε εργασίες που χρησιμοποιούνται τόσο από εταιρίες όπως η ARIEL (Μηχανικοί Περιβάλλοντος), αλλά ακόμη κι από το ίδιο το ΝΑΤΟ (Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης) κι όταν η Διοίκηση σκοπεύει να τα ενισχύσει αυτά δημιουργώντας βιβλιοπωλεία, φαστφουντάδικα, συνεδριακούς χώρους στη Γαλλική Σχολή για επιχειρηματίες και managers, έχοντας ταυτόχρονα ακόμη και στην ίδια της τη σύνθεση κυρίως τέτοιες προσωπικότητες!

ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΠΡΥΤΑΝΗ!

Οι μεγάλες εγκαταστάσεις φαίνονται λίγες μπροστά σε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζετε και υπηρετείτε τόσα χρόνια. Και όχι, η εκμαίευση πόρων από έρευνες των φοιτητών που θα πουληθούν σε εταιρίες, οι ελαστικές συμβάσεις εργασίας και το «νοικοκύρεμα» των χώρων δεν είναι αυτό που θα διορθώσει κανένα πανεπιστήμιο. Αντίθετα, η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο σύνολό της κι όχι το ξεπούλημα των ζωών μας σε τράπεζες και χρέη που έχουν δημιουργήσει άλλοι είναι το πιο λογικό αίτημα διεκδίκησης αυτή τη στιγμή!


2. «Οι προσωρινές λύσεις που κατά καιρούς δρομολογήθηκαν με τη χρήση αυθαιρέτων εγκαταστάσεων στον περίβολο της Γαλλικής δεν είναι πλέον αποδεκτές: δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας, ενώ έχει επιβληθεί στο ίδρυμα πρόστιμο από την πολεοδομία μετά από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των περιοίκων και τη διενέργεια αυτοψίας.»

Να υπενθυμίσουμε ότι οι προσωρινές λύσεις που δόθηκαν δεν ακολουθήθηκαν ποτέ τα προηγούμενα χρόνια από κάποια πρόταση για μόνιμη λύση στέγασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όπως γίνεται και τώρα με βάση την τελευταία ανακοίνωση. Χρησιμοποιείται δε από κάθε πρυτανεία η δικαιολογία ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενες διοικήσεις. Ισχύει κύριε Διγαλάκη! Όπως όμως φταίτε κι εσείς και η σημερινή Διοίκηση! Αλλά ας γίνει γνωστό ότι ήσασταν εκπρόσωπος στη Σύγκλητο και υπό τη σκέπη προηγούμενων πρυτανειών και ποτέ δεν προτείνατε ΟΥΤΕ νομιμοποίηση των υπαρχόντων αυθαίρετων εγκαταστάσεων, ΟΥΤΕ κάλυψη των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας της Γαλλικής Σχολής. Οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης ενός φοιτητή δεν ήταν ποτέ στο μυαλό σας.

Να παραθέσουμε εδώ ότι η πρόταση του Συλλόγου Φοιτητών για την παραμονή μας στη Γαλλική Σχολή δεν περιλαμβάνει τη χρήση αυθαίρετων εγκαταστάσεων και δεν υποστηρίζει τη στέγασή μας κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.


3. «Για να δοθεί άμεσα λύση στο πιεστικό στεγαστικό πρόβλημα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η Σύγκλητος του Ιδρύματος ομόφωνα ενέκρινε πρόταση της σημερινής διοίκησης, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από συνεργασία με τη Γενική Συνέλευση της Σχολής και αποδοχή προτάσεων από μεγάλο μέρος φοιτητών της Σχολής.»

Καμία πρόταση της Διοίκησης δε διαμορφώθηκε ποτέ μέσα από κάποια συνεργασία. Οι Γενικές Συνελεύσεις της Σχολής, που αναφέρει η ανακοίνωση, απαρτίζονται πλέον από μικρό μέρος καθηγητών της σχολής, και στη σύνθεση της οποίας ο κύριος Διγαλάκης παρενέβη, ακυρώνοντας εκλεκτορικό για διορισμό καινούριων μελών φέτος την άνοιξη, δίνοντας εντολή για διακοπή ρεύματος στην αίθουσα διεξαγωγής, ενώ καθαίρεσε, χωρίς διαδικασία επανεκλογής, αλλά αυθαίρετα, τον πρώην πρόεδρο της Σχολής, ορίζοντας τον εαυτό του ως νέο κοσμήτορα! Τίποτα πιο βολικό δεν είναι όμως για την πρυτανεία από τον τελευταίο νόμο πλαίσιο ο οποίος μείωσε την εκπροσώπηση του Συλλόγου Φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση της Σχολής από 10 φοιτητές σε μόνο 1, κάτι που προφανώς ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής δεν αποδέχεται και για αυτόν το λόγο δεν ενημερώνεται εκβιαστικά από τη μεριά της Γενικής Συνέλευσης για το πότε συντελούνται αυτές οι διαδικασίες!

Όσο αφορά το μεγάλο ΨΕΜΑ που συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο πρύτανης περί «αποδοχής των προτάσεων από μεγάλο μέρος φοιτητών της Σχολής», αξίζει να αναφέρουμε για άλλη μια φορά πως οι τελευταίες αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών όπως αυτές δημοσιεύονται, υπερψηφίζονται από το 80% του σώματος των Γενικών μας Συνελεύσεων, διαδικασίες που είναι οι μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυση της Σχολής μας! Προφανώς, κάτι που και ο ίδιος γνωρίζει, αναφέρεται στην πρόταση συγκεκριμένων παρατάξεων, η οποία τους καταψηφίζεται μαζικά από το σύνολο των φοιτητών.


4. «Η λύση αυτή αποδίδει άμεσα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων χώρους συνολικού εμβαδού περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, τη στιγμή που οι ωφέλιμοι χώροι του κτιρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής είναι περίπου 1.100 τετραγωνικά μέτρα.»

Είναι εύκολο να χρησιμοποιεί κανείς αριθμούς χωρίς να δημοσιεύει στοιχεία για να αποδείξει την ισχύ τους. Έχοντας επισκεφτεί ως Σύλλογος Φοιτητών πολλές φορές τις νέες εγκαταστάσεις, ακόμη και μαζί με τον ίδιο τον πρύτανη και την ομάδα του, έχουμε διαπιστώσει τόσο την απουσία οποιασδήποτε διεξοδικής μελέτης των χώρων για να καλύπτουν τις ανάγκες μας, όσο και την ψευδή καταγραφή των ωφέλιμων χώρων ως 2.500 τ.μ.. Και πάλι, χωρίς να είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά με στόχο να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα της πρυτανείας, πραγματοποιήσαμε μελέτη, η οποία βρίσκεται δημοσιευμένη προς διάθεση όλων, και που αποδεικνύει ότι ο χώρος που καλύπτει τις ανάγκες για διδασκαλία και εργασίες των φοιτητών στην πολυτεχνειούπολη είναι στην πραγματικότητα 854 τ.μ. και ο αντίστοιχος με βάση την πρόταση του Συλλόγου Φοιτητών ανέρχεται στα 1.506 τ.μ.!


5. «Η πρώην Γαλλική Σχολή θα ξαναγίνει ένα μικρό Συνεδριακό Κέντρο, το οποίο θα επιτρέψει τη διαρκή διοργάνωση μικρών συνεδρίων, θερινών σχολείων και συναφών δράσεων χωρίς υπερβολικό κόστος για το Πολυτεχνείο. Η ύπαρξη μάλιστα σε μικρή απόσταση του συνεδριακού κέντρου του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος και των χώρων διαλέξεων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να υποστηρίξει και την διοργάνωση μεγαλυτέρων συνεδρίων με παράλληλες συνεδρίες στην περιοχή της Χαλέπας. Ακολουθώντας τα καλύτερα πρότυπα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, η Γαλλική Σχολή ως Συνεδριακό Κέντρο θα προβάλλει τις δράσεις του Πολυτεχνείου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία.»

Συγχαρητήρια λοιπόν στη νέα διοίκηση γιατί επιτέλους έδειξε και δημόσια το πραγματικό της πλάνο, κάτι που εμείς γνωρίζαμε εδώ και καιρό και που εκείνη αρνούταν να παραδεχτεί, φοβούμενη μην εκτεθεί! Πλέον φαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της, που δεν είναι άλλος από την επιχειρηματική εκμετάλλευση του κτιρίου της πρώην Γαλλικής Σχολής προς όφελος της εμπλοκής εταιριών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κάτι που ουδεμία σχέση έχει με την «επιχειρηματολογία» ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να διαμορφωθεί το υπάρχον κτίριο έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών Αρχιτεκτονικής. Πόσα χρήματα θα δοθούν για να αναδιαμορφωθεί και να εξοπλιστεί καταλλήλως το κτίριο ώστε να αποτελεί το λεγόμενο «σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία»; Πόσα χρήματα θα χρειάζεται για να συντηρηθεί ένα συνεδριακό κέντρο που θα «ακολουθεί τα καλύτερα πρότυπα που υπάρχουν στην Ελλάδα»; Αυτός είναι εντέλει ο πραγματικός λόγος που αυτά τα χρήματα δε δόθηκαν ποτέ και ούτε θα δοθούν από την καλή καρδιά της διοίκησης για να εξοπλιστεί το υπάρχον κτίριο ώστε να στεγάζει αξιοπρεπώς τις ανάγκες μας. Η χώρα έχει ανάγκη από παιδεία, επιστήμονες που θα προσφέρουν την έρευνά τους προς όφελος αυτών που πλήττονται μέσα στην κοινωνία, ενεργή νεολαία και όχι άλλα συνεδριακά κέντρα για στελέχη μεγαλοεταιριών και malls.

Σε όλα αυτά προστίθενται:

Οι εν κρυπτώ μεταφορές υλικών κι εξοπλισμού μαθημάτων σε ώρες που η σχολή δεν είναι ενεργή (αρχειακό υλικό από τη γραμματεία και ο εξοπλισμός των Εικαστικών Τεχνών μεταφέρθηκαν μεταμεσονύκτιες ώρες με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη Γαλλική Σχολή προς κτίρια στην πολυτεχνειούπολη), η μετακόμιση της γραμματείας της Σχολής σε αίθουσα του κτιρίου επιστημών εν μία νυκτί, και μάλιστα Κυριακή, παρ’ ό,τι υπήρχε δημόσια ανακοίνωση ότι θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στις εγκαταστάσεις της στη Γαλλική Σχολή, ο αυτό-διορισμός του ίδιου του πρύτανη ως νέο κοσμήτορα, η ανάδειξή του ως νέος πρύτανης με διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σύμφωνα με το νέο νόμο πλαίσιο (δηλ.: στέλνουν e-mails και ψηφίζουν ποιον θα διοικεί ένα ίδρυμα – πρωτάκουστο) και πολλά ακόμη.


Ο Σύλλογος Φοιτητών καλεί ολόκληρη την πολυτεχνική κοινότητα και τη χανιώτικη κοινωνία να μην τρέφει καμία αυταπάτη για τα πραγματικά σχέδια της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την πολιτική που ακολουθεί. Οφείλουμε να παλέψουμε για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και των νέων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που πετάνε φοιτητές στην ανεργία και την αμάθεια και απολύουν καθηγητές και εργαζομένους και να διεκδικήσουμε ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, ανοιχτό προς την κοινωνία κι όχι προς τις επιχειρήσεις, που θα βγάζει επιστήμονες και ανθρώπους που θα προσφέρουν τη γνώση τους προς όφελος της ίδιας της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Για ακόμη μια φορά, καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης και την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί και υποσχόμαστε ότι δε θα υποχωρήσουμε από τον αγώνα μας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας!


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου