Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής προς την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης

 Κατά την περίοδο της εξεταστικής Ιουνίου μάς ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο campus του Πολυτεχνείου στα Κουνουπιδιανά. Ο χαρακτήρας της απόφασης αυτής, αποτελεί λογική συνέχεια μιας σειράς αλλαγών κατά των φοιτητών και των οικογενειών τους, που εκφράζεται μέσω του νέου νόμου και της εφαρμογής αυτού. Ο Φοιτητικός Σύλλογος έδρασε άμεσα και  πραγματοποίησε συνέλευση, στην οποία ανανέωσε τις αποφάσεις χρόνων για παραμονή της Αρχιτεκτονικής Σχολής, πραγματοποίηση επέκτασης στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Χαλέπα, καθώς και κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, διδακτικό προσωπικό, σίτιση και στέγαση.

Η κατάσταση την οποία βιώνουμε καθημερινά, αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των σπουδών μας. Συνειδητά εφαρμόζοντας τις πολιτικές της κυβέρνηςσς μας έχετε οδηγήσει στο να παλεύουμε για τα αυτονόητα, και μάλιστα σε μια οικονομικά και κοινωνικά οξυμένη περίοδο. Η ανεπαρκής πρόνοια για την κάλυψη των εξόδων μας, η εντατικοποίηση, που εντείνεται με το ν+2, τις αλυσίδες και πολλά ακόμα νέα μέτρα, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβάνονται στα καθημερινά και καθολικά φοιτητικά προβλήματα. Είναι προφανές πως η διοίκηση δεν κινείται στην κατεύθυνση λειτουργίας του ιδρύματος με βάση τις ανάγκες των φοιτητών, δείχνοντας να εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Eξακολουθώντας να μην υπολογίζει τις ανάγκες μας, ποιος μας εγγυάται πως δε θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές, όπως κατευθυνόμενες μεταβολές στα προγράμματα σπουδών, απαίτηση διδάκτρων για τη φοίτηση και συνεπώς ολική μετάλλαξη του χαρακτήρα του πανεπιστημίου;

Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, ήρθε να προστεθεί μια αμφιλεγόμενη απόφαση σε σχέση με τη στέγαση της σχολής. Είναι γεγονός το ότι τόσο οι υπάρχουσες όσο και οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις στην πολυτεχνειούπολη ούτε επαρκούν ούτε ικανοποιούν τις ανάγκες του πλήθους των φοιτητών και των μαθημάτων. Είναι αδιανόητο το ότι μια τόσο ριζική αλλαγή, όπως η μεταφορά μιας ολόκληρης σχόλης, δε συνοδεύεται από την κοινοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Η ελλειπής ενημέρωση, η αδιαφάνεια και η εν κρυπτώ επιχείρηση μεταφοράς της σχολής, δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση από πλευράς σας, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι χωρίς καμία ανακοίνωση, το πρωί της 6ης  Αυγούστου, μεταφορικό όχημα πήγε στο χώρο της αρχιτεκτονικής για να ξεκινήσει τη μεταφορά, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν με απόφαση της πρυτανείας κλειστό. Μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου, στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την απόφασή του, οργάνωσαν κινητοποίηση περιφρούρησης της Αρχιτεκτονικής, ώστε να ανακόψουν οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς αυτής.

Απαιτούμε από την πρυτανεία να γνωστοποιήσει το συνολικό της σχέδιο για τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα στοιχεία (χωρικά, υλικοτεχνικά, οικονομικά) που αφορούν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις (τόσο της πρώην Γαλλικής Σχολής, όσο και της πολυτεχνειούπολης) και το χρονοδιάγραμμα της επίλυσης του στεγαστικού μας προβλήματος. Απαιτούμε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και να μελετηθεί διεξοδικά η τελευταία απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών για παραμονή στο παρόν κτίριο στη Χαλέπα και ταυτόχρονη επέκταση των χώρων.

Είναι προφανές, ότι δε μπορεί να επιχειρείται το «τσουβάλιασμα» μιας ολόκληρης σχολής, σε κτίρια που ούτε είναι κατάλληλα για αυτήν, ούτε έτοιμα εγκαίρως.

Η επόμενη ανακοίνωση της πρυτανείας θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να είναι άμεση και ότι σε αυτήν θα ληφθούν υπ' όψιν οι ανάγκες του Συλλόγου Φοιτητών.

Θεωρούμε δεδομένη την άμεση ικανοποίηση των αναγκών μας.

Ο Σύλλογος Φοιτητών δε θα κάνει πίσω, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του και θα τα διεκδικήσει με κάθε μέσο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου