Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Απόφαση Συνέλευσης Συλλόγου Φοιτητών 25/6/2013

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ


Η  αυταρχική απόφαση της πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη μεταφορά του τμήματος της Αρχιτεκτονικής στην πολυτεχνεούπολη στα Κουνουπιδιανά είναι η φυσική συνέχεια μιας σειράς κινήσεων που έχουν οδηγήσει  συνειδητά στην παρακμή, τόσο της λειτουργίας του τμήματος, όσο και του ίδιου του κτιρίου της Γαλλικής Σχολής. Η έλλειψη επαρκούς διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού, υλικοτεχνικών υποδομών (σχεδιαστήρια, καρέκλες, αναλώσιμα υλικά, εργαστηριακός εξοπλισμός κ.ά.), χώρων για τους φοιτητές και καθηγητές, καθώς και η απουσία της στοιχειώδους υγιεινής απαξιώνουν τις σπουδές μας και καθιστούν την καθημερινότητά μας στη σχολή όλο και πιο δύσκολη. Τίποτα από τα παραπάνω δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο.
Ακολουθούν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις χρόνων, για τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, οι οποίες εφαρμόζονται μέσω του νόμου-πλαισίου. (συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολών, απολύσεις εργαζομένων, μείωση παροχών, κατακερματισμός γνωστικού αντικειμένου, κατάργηση αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, καταπάτηση φοιτητικών κατακτήσεων, κατάργηση φοιτητικού συνδικαλισμού). 


Η κατάσταση στο τμήμα αρχιτεκτόνων

Παρατηρείται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια απόλυτου ελέγχου του τμήματός μας, το οποίο μέχρι στιγμής λειτουργούσε περισσότερο αυτόνομα, σχετικά με τις εντολές των εκάστοτε κυβερνήσεων για τον έλεγχο των ιδρυμάτων.  Η παράκαμψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων Τμήματος από την πρυτανεία, οι στοχευμένες αλλαγές στο προσωπικό, η παρεμπόδιση διορισμού καθηγητών (ενώ υπάρχει έλλειψη), η καθαίρεση του προέδρου του τμήματος, η ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο τον πρύτανη και πολλά ακόμη, συνθέτουν το παραπάνω σχέδιο. Από την ίδια την πρυτανεία ανακοινώθηκε η άμεση απομάκρυνση του τμήματος από τη Γαλλική Σχολή, παρακάμπτοντας την ύπαρξη συγκεκριμένων οργάνων χωρίς να υπάρξει συζήτηση και χωρίς την ενημέρωση του συλλόγου φοιτητών. 


Τα πανεπιστήμια ως κομμάτι του αστικού ιστού

Θεωρούμε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκονται κοντά στα κέντρα των πόλεων, έτσι ώστε να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία. Τα απομονωμένα, εκτός πόλης, πανεπιστήμια δημιουργούν μια ακαδημαϊκή κοινότητα εσωστρεφή, αποξενωμένη  από την κοινωνική πραγματικότητα. 
Η Γαλλική Σχολή, πιο συγκεκριμένα, είναι κομμάτι του αστικού ιστού της πόλης των Χανίων και αποτελεί το μοναδικό χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης εντός της, που χρησιμοποιείται από τους ίδιους τους φοιτητές. Ιδιαίτερα μια αρχιτεκτονική σχολή, λόγω του επιστημονικού αντικειμένου της, πρέπει να έρχεται σε διαρκή επαφή με την πόλη, ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες της, να έχει σχέση με τον αστικό χώρο, αλλά και με τις κοινωνικοπολιτικές της 
Η απομάκρυνση, λοιπόν, του τμήματος της Αρχιτεκτονικής από τα Χανιά, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών, παρά  αποτελεί λύση καθαρά για οικονομικούς και διοικητικούς λόγους. Ακόμη και η φύση των κτιρίων που σχεδιάζεται να μας «φιλοξενήσουν» δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αρχιτεκτονικών σπουδών, αλλά και του πλήθους των εισακτέων στο τμήμα.
Η παραμονή μας στη Γαλλική Σχολή, από την άλλη, οφείλει και μπορεί να συνοδεύεται από την μόνιμη επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, με την προϋπόθεση να υλοποιηθεί η μελέτη επέκτασής της, αλλά και η χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων μας των αναγκών. Πόσο μάλλον, όταν η ίδια η πρυτανεία σκοπεύει να διαθέσει υπέρογκα ποσά για την αναδιαμόρφωση των νέων κτιρίων στην πολυτεχνειούπολη, αλλά και για την προσαρμογή και συντήρηση του κτιρίου της Γαλλικής Σχολής, ώστε να φιλοξενεί μόνιμα συνεδριακό κέντρο. 


Αυταρχική πολιτική: Από την πρυτανεία ως την κυβέρνηση

Το σύνολο αυτών των μεταρρυθμίσεων συμπληρώνει  ολόκληρο το σχέδιο εξόντωσης του λαού, το οποίο έχουν στήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.  Κάθε μέτρο που περνάνε, από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μέχρι τις χιλιάδες μαζικές απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις των μισθών, οδηγούν την κοινωνική πλειοψηφία στα όρια της επιβίωσης, αλλά, ταυτόχρονα, προκαλούν όλο και περισσότερες αντιδράσεις, οι οποίες φαίνεται να δυναμώνουν συνεχώς μέσα από το ίδιο το κίνημα  (εξέγερση στην Τουρκία, κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ).
 Η κυβερνήσεις προσπαθούν απεγνωσμένα να καταπνίξουν κάθε λαϊκό αγώνα, είτε με την άμεση καταστολή μέσω των ΜΑΤ, είτε με τη επανεμφάνιση χουντικών νόμων, χρησιμοποιώντας ακόμη και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι δε δειλιάζουν να δολοφονούν στο ψαχνό ανθρώπους. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών, η ποινικοποίηση φοιτητών, με πρόσφατο παράδειγμα στα Χανιά τις συλλήψεις τριών αγωνιστών, ένας από τους οποίους είναι και μέλος του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής, (οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013), αλλά και η γενικότερη καταστολή σε όσους σηκώνουν το κεφάλι επισφραγίζουν αυτή την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται αυταρχικά.


Αγώνας διαρκείας μέχρι τη νίκη!

Η δική μας απάντηση σε καθένα από τα παραπάνω ζητήματα οφείλει να είναι συνολική, οργανωμένη και μαχητική, ούτως ώστε να καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε νίκες, είτε αυτές αφορούν το πανεπιστήμιο, είτε την κοινωνία γενικότερα. Αντίστοιχα, λοιπόν, θα κινηθεί και ο σύλλογος φοιτητών και στο ζήτημα της υποβάθμισης του τμήματος της Αρχιτεκτονικής, με αποκορύφωμα την απομάκρυνσή μας από τα Χανιά. Οι απαιτήσεις μας στα πλαίσια ενός δυναμικού αγώνα που πρόκειται να δώσουμε θα είναι ανυποχώρητες, καθώς μπορούν να δείξουν το δρόμο για αντίστοιχες μάχες που θα ξεσπάσουν και στη συνέχεια. 
Η παραμονή μας στη Γαλλική Σχολή ως έχει δεν είναι αρκετή. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για τη δημόσια και δωρεάν λειτουργία του πανεπιστημίου για όλους, για την επαρκή χρηματοδότηση των σχολών, την κάλυψη όλων των αναγκών του κάθε φοιτητή και την επαρκή στελέχωση των σχολών. 


Παλεύουμε για:

  • Παραμονή του τμήματος στο κτίριο της Γαλλικής και άμεση υλοποίηση της μελέτης για την επέκταση του κτιρίου.

  • Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επέκτασης σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο χώρος της γαλλικής μέρος των μαθημάτων μπορούν να γίνονται στα πρώην κτίρια της πρυτανείας.

  • Δωρεάν αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση,  συγγράμματα, συγκοινωνίες  και επαρκής υλικοτεχνικός εξοπλισμός για όλους.

  • Επαρκής αριθμός μόνιμων διδασκόντων και εργαστηριακού προσωπικού.

  • Δημιουργία εστιών στην πόλη των Χανίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου